Η σύνδεση της Μάρθας Φριντζήλα με το Νεστόριο…

 

 

Ο “Τζακ ο’ Χάρα”, το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα το οποίο η Μάρθα Φριντζήλα διασκεύασε κι ερμήνευσε συγκλονιστικά συνδέει την διάσημη ερμηνεύτρια  με το Νεστόριο. Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από το Νεστορίτη δημοσιογράφο και ποιητή Θεοδόση Άθα που έφυγε από τη ζωή μόλις 37 χρονών.

 

Αφιέρωμα τιμής και μνήμης σε τρεις δημοσιογράφους και συγγραφείς της Ομογένειας πραγματοποιήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της Γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων.

 

Προσωπικές μαρτυρίες και παρουσιάσεις επιλεγμένων κειμένων και ποιημάτων σκιαγράφησαν τη ζωή και το πολύτιμο έργο του Μπάμπη Μαλαφούρη (1902-1990), του Θεοδόση ‘Αθα (1936-1973) και της Ρεγγίνας Παγουλάτου (1920-2007).

 

Για τον δημοσιογράφο και ποιητή Θεοδόση ‘Αθα, μίλησε ο γενικός γραμματέας της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Νίκος Παπαγιαννάκης. Μιλώντας για τον Θ. ‘Αθα, έκανε ειδική μνεία στις ραδιοφωνικές εκπομπές του στη Νέα Υόρκη, που αγαπήθηκαν από την Ομογένεια, στην «αντιστασιακή του παρουσία» στα χρόνια της χούντας, στην «ευαίσθητη ποίησή» του και στους στίχους τους, από τους οποίους μελοποίησε αρκετούς ο Γιώργος Ζαμπέτας.

 

Ο κ. Παπαγιαννάκης, μεταξύ άλλων, μίλησε για τη ζωή του Θεοδόση ‘Αθα, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Νεστόριο της Καστοριάς το 1936. Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Καστοριά, όπου πέρασε τα παιδικά και τα πρώτα εφηβικά του χρόνια. Το 1954 -μήνες μετά την αποφοίτησή του απ’ το τοπικό γυμνάσιο- μετανάστευσε στις ΗΠΑ, στην πόλη Λιν της Μασαχουσέτης, όπου βρισκόταν ο πατέρας του, και σπούδασε σε πανεπιστήμια της Βοστόνης. Τον Νοέμβριο του 1958 εκλήθη στις τάξεις του αμερικανικού στρατού, όπου υπηρέτησε για δύο χρόνια στη Γαλλία και στην Αμερική. Από το 1960 έζησε στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα με την εργασία του ετοίμασε μία ανθολογία Αμερικανών ποιητών του 20ου αιώνα σε ελληνική μετάφραση και στη συνέχεια έγραψε ποιήματα και στίχους με το όνομά του, αλλά και με το ψευδώνυμο Ληναίος. Υπήρξε συνεργάτης της ελληνοαμερικανικής φιλολογικής έκδοσης «Αργοναύτης» και του ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού της Νέας Υόρκης. Πέθανε από καρκίνο το 1973.

 

Ο αείμνηστος Γιώργος Ζαμπέτας είχε πει κάποτε για τον Θεοδόση ‘Αθα: «Σεπτέμβρη του 1971, που ήμουνα στη Νέα Υόρκη, με κάλεσε να μιλήσω στον σταθμό του, που είχε πολύ μεγάλη εμβέλεια και ακροαματικότητα. Ήτανε ένα παλικάρι 30 χρονών κι έκανε εκπομπές για Έλληνες. Πήγα στο σταθμό, τα είπαμε κι αφού τελειώσαμε μου λέει, έχω κάτι στίχους, να τους δεις κι άμα σ’ αρέσουνε κράτησέ τους, κάνε τους τραγούδια. Έρχεται λοιπόν ο ‘Αθας στο ξενοδοχείο και μου δίνει τα “πες μου χάρε τι συμβαίνει, τι΄ χουν πάθει οι πεθαμένοι και γλεντούν ρωμαίικα “, “η ξανθιά η κυρία είναι μια ιστορία που θα ξεχαστεί “, “ήρθανε να με πάρουνε οι πεθαμένοι φίλοι”, “ο Τζακ Ο’ Χάρα”, “ο Λουκάς”. Όλα αυτά τα υπέροχα, τα συγκλονιστικά τραγούδια είναι του Θεοδόση ‘Αθα».

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ηχητικό με τη φωνή του ‘Αθα από το αρχείο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ).

 

 

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ E-MAIL

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 10  |  ΝΕΣΤΟΡΙΟ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ  |  ΕΛΛΑΔΑ 52051

Τ:  2467 031 534  |  Φ:  2467 031 594

E:  info@afkosgrammoshotel.gr

Join Us On FACEBOOK